Työturvallisuus
Työturvallisuus syntyy kulttuurista ja käytännöistä
Autamme huomioimaan rakennushankkeesi turvallisuuden
Rakennuttajan on nimettävä jokaiselle hankkeelle turvallisuuskoordinaattori hoitamaan työturvallisuusasioita. Erityisesti valtioneuvoston asetus 205/2009 asettaa velvoitteita rakennushankkeiden tilaaja- ja rakennuttajaorganisaatioille.
Työturvallisuuden asiantuntijapalvelumme käsittävät turvallisuuskoordinaattorin palvelut monialaisiin talonrakennus- ja infaprojekteihin. Turvallisuuskoordinaattori otetaan mukaan jo suunnitteluvaiheessa valvomaan, että turvallisuus on mukana kaikessa tekemisessä. Tarjoamme myös muuta turvallisuusvalvontaa hankkeesi onnistumiseksi.
Turvallisuus syntyy pienistä teoista, tarkasta suunnittelusta ja organisaation turvallisuusjohtamisjärjestelmistä. Keskiössä on kuitenkin turvallisuuskulttuuri – siis se, että turvallisuutta priorisoidaan kaikessa toiminnassa.
FCG:llä on laaja kokemus turvallisuuden varmistamisesta erilaisissa hankkeissa. Substanssiosaamisemme esimerkiksi infra-, rakennus-, energia- ja ympäristökonsultoinnin alalla tekevät meistä monipuolisen kumppanin toimialasta riippumatta. Olemme apusi ja pidämme sinut ajan tasalla jatkuvasti uudistuvassa rakennusalan työturvallisuuden lainsäädäntö- ja määräysviidakossa.
- Turvallisuuskoordinaattorin tehtävät, esim. hankkeiden työturvallisuuden riskitarkastelut suunnittelu-, rakentamis- ja käyttöönottovaiheissa
- Hankkeen turvallisuussääntöjen ja menettelyohjeiden laatiminen yhdessä tilaajan kanssa
- Turvallisuusvalvonta, työsuojeluohjeet, turvallisuusasiakirjat ja -säännöt, menettelyohjeet erilaisiin rakennus-, saneeraus- tai purkuhankkeisiin
- Työsuojelumittaukset, analyysit ja suunnittelu esim. pilaantuneiden maiden kunnostustyömaille, saneeraustyömaille ja purkutyömaille
- Yksilölliset työsuojeluohjeet ja -suunnitelmat (esim. sattuneet tapaturmat, läheltä piti –tilanteet sekä kiinteistöjen pelastussuunnitelmat)
- Pelastus- ja varautumissuunnitelmat
- Mittaukset, auditoinnit ja omavalvontatarkastukset
- Turvallisuuskulttuurin kehittäminen
Mitä turvallisuuskoordinaattori tekee?
Turvallisuuskoordinaattori tulisi nimetä hankkeelle jo valmisteluvaiheessa. Tällöin pystymme avustamaan turvallisuusasioiden budjetti-, aikataulu- ja projektisuunnittelussa. Olemme apuna myös tarvittavien lähtötietojen hankinnassa ja turvallisuusriskien määrittelyssä.
Turvallisuuskoordinointi varmistaa, että rakennushankkeissa turvallisuus on otettu huomioon alusta alkaen, turvallisuustoimet on otettu huomioon kaikkien rakentamisen osapuolten kesken ja työntekijöillä on edellytykset turvalliseen työympäristöön.
Työturvallisuuskoordinaattorin tehtävä on huolehtia rakennuttajan turvallisuusvelvoitteiden toteutumisesta rakennushankkeen eri vaiheissa, aina tarveselvityksestä ja hankesuunnittelusta toteutusvaiheeseen sekä vastaanotto- ja käyttöönottovaiheeseen.
Turvallisen työmaan edellytykset ovat, että jokainen työntekijä ajattelee tekemistään työturvallisuusnäkökohdat edellä, laadittuja työturvallisuusohjeita noudatetaan ja epäkohtiin puututaan.
Teemme tiivistä yhteistyötä suunnittelun kanssa, jotta turvallisuusnäkökulmat tulisi riittävän hyvin kartoitettua, riskit ennaltaehkäistyä ja lähtökohdat hankkeen rakennusvaiheelle olisivat mahdollisimman hyvät.
Tuulipuistojen rakentamisessa turvallisuusnäkökulmat ovat keskeisiä. Miten rakennuttajan kannattaa varautua voimalatoimitusvaiheen turvallisuuden koordinointiin? Entä mihin kannattaa keskittyä töiden ollessa käynnissä?
Lataa FCG:n aamukahvitallenne, jossa pureudutaan mm. turvallisuuskoordinaattorin tehtäviin, viranomaisilmoituksiin ja yleisimpiin turvallisuushaasteisiin, joita voimalatoimitusvaiheeseen voi liittyä.
Turvallisuuskoordinaattori on rakennuttajan edustaja rakennushankkeessa. Käytännössä painoarvo on hankesuunnittelussa ja valmisteluvaiheessa. Lue oppaastamme lisää turvallisuuskoordinaattorin tehtävistä tuulivoimaloiden pystytysvaiheessa.