Luonto- ja linnustoselvitykset
Luonto- ja linnustoselvitykset turvaavat monimuotoisuutta.
Luonto-, linnusto- ja ympäristöselvityksillämme uusia näkökulmia suunnitteluun
Hankkeiden ja suunnitelmien vaikutuksilla luontoon ja lajistoon on tänä päivänä suurempi merkitys kuin koskaan ennen. Luonnonympäristöä koskevat selvityksemme ja vaikutusarviointimme toimivat asiakkaidemme hankkeiden ja suunnitelmien tukena sekä aktiivisena suunnittelutyökaluna. Ne laaditaan aina asiakaslähtöisesti. Oikein kohdennetuilla ja ajoitetuilla selvityksillä on keskeinen rooli hankkeiden ja suunnitelmien toteuttamiskelpoisuuden arvioimisessa ja mahdollistamisessa.
Pitkä kokemuksemme eri hankemuotojen ja maankäytön eri suunnittelutasojen kanssa toimimisesta takaa sen, että emme vain selvitä luonnon hetkellistä tilaa, vaan tuotamme selvityksessä saadun tiedon pohjalta konkreettisia suosituksia, toimenpide-ehdotuksia ja yksityiskohtaisia ongelmanratkaisuja asiakkaan käyttöön.
Tasokkaat luonto- ja ympäristöselvityksemme auttavat turvaamaan paikallisille lajeille laadukkaan elinympäristön ja edistävät luonnon monimuotoisuuden suojelua.
- Arvokohdeinventoinnit perustuen lainsäädäntöön (luonnonsuojelulaki, vesilaki, metsälaki) ja Suomen luontotyyppien ja lajien uhanalaisuusluokituksiin
- METSO-ohjelman mukaisten kohteiden kartoitukset
- Perinnebiotooppikartoitukset
- Kohdennetut tarkat kasvillisuusselvitykset esimerkiksi lähdeympäristöihin, paahdeympäristöihin, vanhojen metsien kohteisiin ym.
- Vesikasvillisuuskartoitukset, vesikasvillisuuden linjaseurantamenetelmät
- Uhanalaislajiston populaatioseurannat
- Vieraslajien ja haitallisten vieraslajien kartoitukset ja hävittämistoimenpiteiden suunnitelmat
- Liito-orava, viitasammakko, lepakot, sudenkorennot ja muut luontodirektiivin liitteen IV(a) lajit
- Monipuoliset linnustoselvitykset ja erityislajiston tarkkailu (mm. kotkien satelliittiseuranta)
- YVA-lainsäädännön mukaiset arviointimenettelyt
- Maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset kaavahankkeiden vaikutusarvioinnit
- Natura-arvioinnit
- Suunnitelmien ja ohjelmien vaikutusten arvioinnit
- Kasvillisuus- ja linnustovaikutusten seurannat hankkeiden toiminta-aikana
- Käyttö- ja hoitosuunnitelmat
- Luonnon monikäytön suunnittelu, luontomatkailua koskevat suunnitelmat
- Ekologisten viherverkkojen suunnittelu
- Luonnonsuojelulain mukaiset poikkeusluvat
Luonto- ja linnustoselvitysten laatiminen elää vuodenkierron mukaan
Luonto- ja linnustoselvityksiä laaditaan lähes vuoden ympäri alkaen maaliskuisista pöllöselvityksistä aina loka–marraskuiseen linnuston syysmuuton seurantaan. Vuorollaan ajankohtaiseksi tulevia luontoselvityksiä ovat esimerkiksi viitasammakko- ja liito-oravaselvitykset, pesimälinnustoselvitykset, kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitykset sekä lepakkoselvitykset.
Luontoselvityspalveluidemme ammattilaiset hallitsevat tarvittavien eliöryhmien selvitykset, ja he suunnittelevat maastotyöt ennakoivasti oikeaan aikaan. Kauttamme järjestyy tekijä myös muuta erityisasiantuntemusta edellyttäviin toimeksiantoihin.
Laadukas luontoselvitys edellyttää asiantuntijuutta
Luonto- ja linnustoselvityksiä koskevat kriteerit ja lainsäädäntö, selvitettävät lajiryhmät ja menetelmät sekä viranomaiskäytännöt muuttuvat jatkuvasti. Luontoasiantuntijamme työskentelevät tiiviissä yhteistyössä hanketoimijoiden ja maankäytön suunnittelijoiden kanssa tässä muuttuvassa tilanteessa.
Huolehdimme siitä, että luonto- ja ympäristöselvitykset sekä vaikutusarvioinnit täyttävät vaaditut kriteerit ja palvelevat sekä asiakkaan tarvetta että turvaavat ainutlaatuisen luontomme monimuotoisuuden säilymistä.
Lataa FCG:n aamukahvin webinaaritallenne, jossa pureudutaan mm. vieraslajien lainsäädäntöön, uhkiin ja haittoihin, kuntien vieraslajien torjunakeinoihin sekä vieraslajiselvityksiin ja hävittämissuunnitelmiin.
Monissa suurissa, yleisöä keskusteluttavissa hankkeissa toteutetaan ympäristövaikutusten arviointia. Skeptikot voisivat ajatella, että YVA-prosessilla ei ole mitään todellista vaikutusta siihen, millaisia projekteista lopulta tulee. Mutta onko näin oikeasti? Lue projektipäällikkö Liisa Karhun näkemys aiheesta.
Yksi tunnistamamme syy tuulivoimahankkeiden toteutumattomuudelle Suomessa on huoli luonnon monimuotoisuuden kärsimisestä. Miten luonnon monimuotoisuudesta pidetään tuulivoimahankkeissa huolta? Kaikki pohjaa linnusto- ja luontoselvityksiin, muistuttaa FCG:n johtava asiantuntija Tiina Mäkelä.
Tutustu tekemäämme työhön
Toteutimme selvityksen tuulivoimatuotannosta, arvioiden 35 alueen soveltuvuutta ja ympäristövaikutuksia. Katsaus paitsi heijastaa alueen vahvaa sitoutumista kansallisiin tavoitteisiin myös hahmottaa kestävän energiasektorin kasvun potentiaalia.