Näkemyksiä

Miksi uudetkin käyttövesiputket vuotavat? – Näin laadukas suunnittelu ehkäisee riskejä

Taloyhtiöiden rakennushankkeiden kilpailutuksessa painotetaan usein vahvasti hintaa. Sama painotus on yleistä myös julkisen puolen hankinnoissa.

Suunnittelusta kannattaa maksaa, mutta onko kalliimpi hintalappu aina takuu suunnittelun laadusta?

Mediassa aika ajoin esillä olleet käyttövesiputkien ennenaikainen kuluminen ja jopa vain muutamia vuosia sitten uusittujen putkien vuotaminen ovat esimerkkejä siitä, kuinka huolimattomasti tehty suunnittelu voi johtaa merkittäviin ongelmiin. Laadukas suunnittelu on tärkeää paitsi järjestelmien käytettävyyden kannalta, myös siksi, että sen avulla voidaan välttyä kalliilta ongelmilta.

Miksi uudet käyttövesiputket voivat vuotaa?

Uudetkin käyttövesiputket voivat alkaa vuotaa, vaikka ne olisivat teknisesti uudenveroisia ja oikein asennettuja. Syyt tähän voivat liittyä useisiin tekijöihin:

  • Virheellinen mitoitus ja suunnittelu: Jos putkistot on mitoitettu väärin, erityisesti lämpimän veden kiertoputken liiallinen virtausnopeus voi aiheuttaa putkiin rasitusta, mikä nopeuttaa putkiston kulumista. Linjaston säätöventtiilit tulee myös mitoittaa ja säätää oikein. Ilman asianmukaista huomiota kiertovesijärjestelmien suunnitteluun saattaa muodostua seisovia vesialueita, jotka voivat muodostaa olosuhteet legionellan kasvulle.
  • Huonosti valitut materiaalit: Jos putkistojen materiaalivalinnat eivät vastaa käyttöympäristön vaatimuksia tai veden ominaisuuksia, korroosio ja muut vauriot voivat ilmetä yllättävän nopeasti.
  • Huono yhteensopivuus muiden rakenteiden kanssa: Putkien vääränlainen sijoittaminen muiden rakenteiden kanssa esimerkiksi rakenteiden läpivienneissä voi aiheuttaa tilanteita, joissa putken pinta osuu kiinteään rakenteeseen. Tämä aiheuttaa rasitusta mahdollisten paineiskujen myötä. Huolellinen kannakointi ja asennustavan valvonta vähentävät tätä riskiä, mutta liian usein mahdolliset ongelmakohdat siirretään suunnittelupöydältä työmaalla ratkaistaviksi. Putkistojen lävistäessä rakenteita tulee huomioida myös rakenteiden palotekniset vaatimukset. Näiden osalta suunnittelussa, valvonnassa ja asennuksessa löytyy usein parannettavaa.

Vaikka yksittäiset komponentit olisivat laadukkaita, kokonaisuus saattaa pettää, jos suunnitteluun ei panosteta riittävästi. Käyttövesiverkon vuotojen välttäminen alkaa siis aina huolellisesta suunnittelusta. Huolellinen suunnittelu ei kuitenkaan takaa hyvää lopputulosta, jos asennustyö on huolimatonta ja valvonta puutteellista. Tämän vuoksi valvojan ja suunnittelijan yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää. Suositeltavaa on myös toteuttaa malliasennus esimerkiksi yksittäisen porrasnousun ja huoneiston osalta, jossa asennustapa tarkistetaan ja yhteisesti hyväksytään. Näin vähennetään riskiä kalliista riidoista. 

Laadukas suunnittelu vähentää kustannuksia

Rakennushankkeissa muodostuu usein ennakoimattomia kustannuksia erityisesti hankkeen aikana esille tulevista lisätöistä. Laadukas suunnittelu vähentää lisätöiden riskiä, sillä jos toteutus on tarkalleen jo suunnitteluvaiheessa mietitty, on riski urakkavaiheessa esiin nouseville muutostarpeille huomattavasti pienempi.

Laadukkaassa suunnittelussa arvioidaan myös riittävä uusimislaajuus. Tämä tulee esiin LVI-järjestelmiin liittyvien korjausten lisäksi myös muissa korjaushankkeissa – erityisesti sisäilmakorjauksissa. Asiansa tunteva suunnittelija osaa pyytää lisätutkimuksia, jotta korjauslaajuus on riittävä, mutta ei liiallinen. Hyvä suunnittelija ajattelee asiakkaan kukkarolla, jonka myötä hyvästä suunnittelusta maksettu lisähinta voi olla moninkertainen säästö urakkavaiheessa ja myös rakennuksen elinkaaren kustannuksissa mitattuna.

Tutustu palveluihimme
Hyvää talotekniikkaa LVIA- ja sähkösuunnittelulla

Hyvä tekninen suunnittelu luo tukevan perustan toimivalle kiinteistölle. FCG on oikea kumppani sinulle, kun etsit kokenutta ja vaativatkin olosuhteet hallitsevaa asiantuntijaa LVIA- ja sähkösuunnitteluun. Käymme läpi tilaajan kanssa kunkin kohteen tavoitteet ja suunnittelemme sopivat ratkaisut.

Uskomme, että optimaaliset tekniset ratkaisut syntyvät, kun kohdetta uskalletaan katsoa useasta näkökulmasta. Monialaisuus mahdollistaa valistuneet päätökset.

Meillä on laaja kokemus erityisesti julkisten tilojen LVIA- ja sähkösuunnittelusta. Olemme toimineet teknisenä kumppanina mm. opetusrakennusten ja tutkimuslaboratorioiden, sosiaali- ja terveydenhuollon tilojen sekä pelastuslaitosten tilojen hankkeissa. Työskentelemme myös tiiviisti yksityisten rakennuttajien, kiinteistön omistajien ja rakennusliikkeiden kanssa esimerkiksi isompien asuinrakennushankkeiden osalta.

Lue lisää

Eveliina Kavander
Eveliina Kavander
Liiketoimintajohtaja, Talotekniikka
Lähetä viesti
Tutkimukset, rakennusterveys ja sisäilmasto

Kestävällä kiinteistökehittämisellä varmistamme, että rakennukset palvelevat tarkoitustaan myös tulevaisuudessa. FCG on johtava kiinteistökonsultoinnin kumppani niin yksityiselle kuin julkiselle sektorille. Autamme tekemään vastuullisia, tietoon pohjaavia ja taloudellisesti kestäviä päätöksiä läpi kiinteistöjen elinkaaren.

Kiinteistöihin liittyvä päätöksenteko edellyttää kiinteistökannan kokonaiskuvan ymmärrystä. Monipuolisilla tutkimuspalveluillamme selvitämme kiinteistöomaisuuden todellisen kunnon sekä korjaustarpeiden kustannukset.

Määritämme kuntoarvioinnin laajuuden asiakkaan tarpeen mukaan – aina kevyestä kuntopisteytyksestä perusteellisempaan, rakennusterveyttä mittaavaan kuntotutkimukseen asti.

Lue lisää

Jan Tapper
Jan Tapper
Liiketoimintajohtaja, Kiinteistöt
Lähetä viesti
Eveliina Kavander
Eveliina Kavander
Liiketoimintajohtaja, Talotekniikka
Lähetä viesti
Rakennesuunnittelu

Hyvä rakennesuunnittelu on laadukkaan ja kestävän rakentamisen perusta, joka tuo paitsi kustannustehokkuutta rakentamiseen, myös säästöjä koko rakennuksen elinkaaren ajalta. Samalla huomioidaan ekologinen ja sosiaalinen kestävyys.

Tarjoamme kokonaisvaltaista rakennesuunnittelua talo- ja yhdyskuntarakenteiden kohteisiin. Ydinosaamisaluettamme ovat vesihuoltolaitosten sekä koulurakennusten uudis- ja korjaussuunnittelu.

Lue lisää

Matti Heinilä
Matti Heinilä
Liiketoimintajohtaja, Rakennetekniikka
Lähetä viesti
Pilaantuneen maaperän kunnostus

Menneiden vuosikymmenten aikana maaperään on monin paikoin päätynyt haitta-aineita ja alueiden käyttötarkoituksen muuttuessa pilaantunut maaperä on kunnostettava. Tutkimme tilanteen, teemme tarvittavat riskiarviot ja suunnittelemme kuhunkin kohteeseen parhaiten soveltuvat ratkaisut.

Määrittämällä kunnostustavoitteet riskiarvioperusteisesti vältytään ylimitoitetuilta toimenpiteiltä. Löydämme jokaiseen kohteeseen yksilöllisesti parhaiten soveltuvat ratkaisut huomioiden kustannustehokkuuden, aikataulun, kohteen tulevan käytön sekä kiertotalouden.

Lue lisää

 

Tuuli Aaltonen
Tuuli Aaltonen
Liiketoimintajohtaja, Ympäristön kunnostus
Lähetä viesti
Haluatko meiltä tarjouksen tai kaipaatko lisätietoja? Täytä lomake ja asiantuntijamme ovat yhteydessä.

Haluatko meiltä tarjouksen tai kaipaatko lisätietoja? Täytä lomake ja asiantuntijamme ovat yhteydessä.

Teemu Linnakoski
Teemu Linnakoski
Johtaja, asiakkuudet
Lähetä viesti