ELY-keskukset päättävät aurinkovoimahankkeiden YVA-menettelystä – haasteena yhtenäisten käytäntöjen puute
Aurinkovoimahankkeiden luvitusten kohdalla tämän hetken tilanne on se, että yhtenäiset viranomaisohjeet puuttuvat. Toistaiseksi ei ole mitään viisasten kiveä tai selkeää, vakiintunutta käytäntöä, joka asettaisi askelmerkit hankkeiden luvittamiselle. YVA-menettelyn kannalta avoin tilanne aiheuttaa sen, että isotkin aurinkovoimahankkeet voivat edetä ilman YVA-menettelyä ja toisaalta YVA voidaan vaatia melko pieniltäkin hankkeilta.
Ympäristöministeriön asettama ohjausryhmä valmistelee opasta aurinkovoimaloiden kaavoituksesta ja lupamenettelyistä. Oppaan oli tarkoitus valmistua keväällä 2024, mutta syystä tai toisesta opas on toistuvasti lykkääntynyt. Käytännössä ELY-keskukset tekevät aurinkovoimahankkeita koskevia päätöksiä tapauskohtaisesti.
ELY-keskukset eivät aina vaadi aurinkovoimahankkeille täyttä YVA-menettelyä, vaan joissain tapauksissa tarkasti toteutettu YVA-harkintapyyntö riittää. YVA-harkintapyyntö on YVA-menettelyä kevyempi selvitys, jonka pohjalta ELY-keskukset tekevät päätöksen laajemman YVA-menettelyn tarpeesta.
YVA-harkintapyyntö on yleensä muutamia kymmeniä sivuja pitkä. Siinä tulee olla esitellä paitsi hanke, niin myös hankealueen ympäristö sekä hankkeen todennäköiset ympäristövaikutukset. Harkintapyynnössä on hyvä esittää myös lieventämistoimia mahdollisten haitallisten vaikutusten vähentämiseksi. Maastossa tehtävät selvitykset eivät vielä tässä vaiheessa ole välttämättömyys, mutta YVA-harkinnassa on syytä esittää suunnitelma siitä mitä asioita maastossa on tarkoitus selvittää.
Kun harkintapyyntö on valmis, ELY-keskus käyttää sen keskeisillä alueen viranomaisilla, kunnilla ja kaupungeilla lausuntokierroksella. Tämän jälkeen hankkeesta vastaavalla on mahdollisuus vastata lausuntoihin ennen ELY:n lopullista päätöstä.
Mikäli ELY katsoo, että hankkeen vaikutukset jäävät pieniksi ja vaikutukset saadaan huomioitua YVA-harkinnassa kuvatulla tavalla, niin ELY voi linjata, ettei YVA-menettely ole tarpeen.
Jos ELY-keskus kuitenkin päättää, että hankkeella on merkittäviä ympäristövaikutuksia, vaaditaan hankkeelle YVA-menettely. Prosessi kestää noin 12–18 kuukautta. Tällöin jo tehtyä YVA-harkintaa voidaan käyttää hyödyksi YVA-menettelyä laadittaessa. ELY-keskuksen päätöksestä saa monesti suuntaviivoja sille, mitkä asiat ELY näkee tärkeiksi ja mitä selvityksiä hanketta varten olisi tarpeen tehdä. Viranomaisten vaatimuksiin palataan YVA-menettelyn alkuvaiheessa ennakkoneuvottelun yhteydessä.
Koska viranomaisohjeistusta ei ole, YVA-harkintapyynnön tekeminen on tällä hetkellä käytännössä välttämätöntä. Pienimpien hankkeiden kannattaa olla ELY:yyn yhteydessä, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Aurinkovoimahankkeiden toteuttaminen vaatii tarkkaa suunnittelua ja viranomaisten kanssa tehtävää yhteistyötä.
Kaipaatko asiantuntijaa tueksesi YVA-menettelyn tai YVA-harkintapyynnön toteuttamiseen? Ota yhteyttä alta.