FIM®-mittari ja RehabFIM-sovellus

FIM® toimintarajoitteisen aikuisen toimintakyvyn arviointiin

Kaksi ihmistä istuu hyvin valaistussa huoneessa. Yksi henkilö on etualalla kädet ristissä, kun taas toinen, osittain näkyvissä, pitää kädessään leikepöytää ja kynää. Asetus ehdottaa neuvontaa tai konsultaatioistuntoa. Taustalla sohva ja tyyny.

FIM® arvioi toimintarajoitteisen aikuisen toimintakykyä ja avuntarvetta 

FIM® on tieteellisesti rakennettu ja tutkimuksissa päteväksi todettu mittari. Sillä arvioidaan toimintarajoitteisen aikuisen toimintakykyä ja avuntarvetta päivittäisessä perustoiminnossa sekä niissä tapahtuvaa muutosta. Samalla palvelutarpeen kartoittamiseen ja suunnitteluun saadaan konkreettista apua. FIM® on myös yhteensopiva Kanta-järjestelmän kanssa.

FIM® tuo kuntouttavan työn näkyväksi, lisää hoidon ja kuntoutuksen suunnitelmallisuutta ja helpottaa tavoitteiden asettamista sekä vaikutusten todentamista. Järjestelmää käyttävät sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilöt. 

“FIM®-mittarin ohjeistukset ovat hyvät ja käyttö on koettu helpoksi. Mittari ohjaa mainiosti kuntoutussuunnitelman laadintaa.”  
Elina Knuutila, Loimaan kaupunki 

Järjestelmän muodostavat FIM® toimintakyvyn ja avuntarpeen mittari (Functional Independence Measure) ja Suomessa kehitetyt FIM-lisäosa sekä RehabFIM-sovellus.  

  • FIM®-mittari: Arvioi yhteensä 18 toimintoa motorisilla ja kognitiivisilla osa-alueilla. Osa-alueet ovat itsestä huolehtiminen, sulkijalihasten hallinta, siirtyminen, liikkuminen, kommunikointi sekä sosiaalinen kognitio.   
  • FIM-lisäosa: Mahdollista ottaa käyttöön FIM®-mittarin rinnalle. Täydentää päivittäistä perustoimintojen arviointia kuvaamalla arjessa pärjäämistä viidessä toiminnassa: aterioiden valmistamisessa, kotitaloustöiden tekemisessä, ostosten tekemisessä, taloudenhallinnassa sekä työssä/opiskelussa/vapaa-ajalla.  
  • RehabFIM-sovellus: Tuottaa asiakas- ja organisaatiokohtaisen raportoinnin toimintakyky- ja avuntarvetiedosta. Tietoa yhdistetään asiakkaan hoitokertomukseen sekä hyödynnetään esim. yksikön ja koko organisaation tuloksellisen toiminnan tarkastelussa.  

Yhteinen arviointimenetelmä ammattiryhmästä riippumatta vahvistaa moniammatillista työtä ja parantaa kuntouttavaa työotetta.  

Mihin tilanteisiin FIM® soveltuu? 

FIM® on geneerinen mittari, joka sopii useiden vammaryhmien asiakkaiden arviointiin: 

  • Aivoverenkiertohäiriö  
  • Aivojen toimintahäiriö  
  • Neurologiset tilat  
  • Selkäydinvauriot  
  • Raaja-amputaatio  
  • Nivelsairaudet  
  • Kipuoireyhtymät  
  • Ortopediset tilat  
  • Sydänsairaudet  
  • Keuhkosairaudet  
  • Palovammat  
  • Synnynnäiset epämuodostumat  
  • Muu vammaryhmä  
  • Monivammaisuus  
  • Kehitysvammat  
  • Vajaakuntoisuus  
  • Lääketieteellisesti monimutkaiset tilat 
Potilas neuvottelee pöydän ääressä istuvan lääkärin kanssa. Lääkäri pukeutuu valkoiseen takkiin ja pitää tablettia kädessään muistiinpanoja. Potilaan käsi näkyy, elehtii puhuessaan. Paikka näyttää olevan lääkärin vastaanotto.

Keusoten Kuntoutuskeskus, eli entinen Kiljavan sairaala on käyttänyt FCG:n edustamaa FIM®-toimintakyvyn ja avuntarpeen mittaria toimintarajoitteisille aikuisille vuodesta 2008 lähtien. Tämä mittari on ollut keskeinen työkalu sairaalan vaativassa moniammatillisessa kuntoutuksessa. FIM®-mittari auttaa sairaalaa arvioimaan kuntoutujantoimintakykyä ja avun tarvetta luotettavasti ja toistettavasti.

Terveydenhuollon ammattilainen, joka pukeutuu siniseen kuorinta-aineeseen ja stetoskooppiin, keskittyy tablettiin. Tausta on epäselvä ja näyttää sairaalahuoneelta, jossa on potilas sängyssä.

Loimaan kaupunki on seurannut kuntoutusosastojensa toimintaa sekä kuntoutuksen vaikutuksia kuntoutujien avuntarpeeseen FIM® -järjestelmän avulla vuodesta 2017. Järjestelmän avulla seurataan ja mitataan kuntoutusjaksojen merkitystä ja vaikutuksia, kuten sitä, muuttuuko kuntoutujan toimintakyky tai väheneekö avuntarve kuntoutuksen edetessä.

Lähikuva istuvista ihmisistä keskustelemassa

Kun avustaja tekee puolesta, se ei  pidä toimintakykyä yllä. Mahdollisuus itsenäiseen toimintaan avaa silmät, ja henkilö alkaa huomata omia vahvuuksiaan sen sijaan, että näkisi vain haasteita.  Siitä seuraa voimaantuminen. Myös kehitysvammapuolella on siis hyvä muistaa kuntouttava työote. FIM®-mittarin käyttäminen ohjaakin siihen ajatteluun, sillä mitä enemmän henkilöä avustetaan, sen vähemmän hän saa pisteitä. Käytännössä se näkyy pikkuhiljaa henkilön laitostumisena ja yrittämisen puutteena.

Helppo käyttöönotto koulutuksen kautta

FIM®-järjestelmän käyttö edellyttää käyttöoikeussopimuksen sekä FIM®-järjestelmäkoulutuksen. FIM®-mittarin kehittäjä, kansainvälinen ylläpitäjä ja oikeuksien omistaja on U B Foundation Activities, Inc. (UBFA). Suomessa FCG:llä on yksinoikeus ylläpitää ja alilisensoida sekä kouluttaa FIM®-järjestelmää. 

Voit tutustua FIM®-mittariin myös TOIMIA-tietokannassa. Tietokannassa julkaistaan toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin kansallisen asiantuntijaverkoston (TOIMIA) valmistelemia suosituksia ja arviointeja. 

Kiinnostuitko FIM®-mittarista tai RehabFIM-sovelluksesta?

O<strong>ta yhteyttä asiantuntijaamme</strong> – kerromme mielellämme lisää

Ota yhteyttä asiantuntijaamme – kerromme mielellämme lisää

Auli Karttunen
Auli Karttunen
Erityisasiantuntija
Lähetä viesti