Nokian kaupunki: Ilmastokestävää kaavoitusta tuetaan uudella toimintamallilla
Nokia on nopeasti kasvava kaupunki. Hinku-kuntana se on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä kunnianhimoisesti. Nokia pyrkii suunnittelemaan kestävää ja ilmastonmuutokseen sopeutuvaa kaupunkirakennetta. FCG:n asiantuntijat pääsivät tukemaan tavoitteita osallistumalla Harjuniityn keskustan asemakaavaprosessiin.
Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa alueen kehittyminen uuden lähijunaseisakkeen ympärille. Alueesta on tarkoitus muodostaa viihtyisä ja ilmastoystävällinen asuinalue, jossa huomioidaan erityisesti Nokianvirran varrella sijaitsevat luonto- ja kulttuuriarvot. Toimeksianto koski alueen asemakaavan ilmastokestävyyden tarkastelua, erityisesti ilmastonmuutoksen sopeutumistoimia.
Katse kohti ilmastokestävää tulevaisuutta
”Maankäytön suunnittelussa rakennetaan kaupunkia kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Halusimme ottaa tarkasteluun yhden vireillä olevan asemakaavan ja tutkia, millä keinoilla voimme parantaa kaavan ilmastokestävyyttä ja huomioida monimuotoisuusarvot”, kertoo Satu Nurmioja, Energia- ja ilmastoasiantuntija Nokian kaupungilta.
Projektin päätavoitteena oli tuottaa työkalupakki, jolla kaupunki voi varmistaa, että kaavan toteutuessa ilmastonmuutokseen sopeutuminen on kattavasti huomioitu ja hiilinielujen menetykset kompensoidaan vertailukelpoisin keinoin. Toisena tavoitteena oli, että tässä projektissa kehitettävä prosessi tai menetelmä olisi hyödynnettävissä muissakin hankkeissa.
”Nokian projekti oli hyvin tärkeä ja ajankohtainen muuttuvassa ilmastossamme. Työssä päästiin konkreettisesti asemakaavakaavahankkeen yhteydessä tarkastelemaan ilmastokestävyyden ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen teemoja. Koska vakiintuneita toimintamalleja vasta kehitellään, työssä oli mahdollista kokeilla ja pilotoida uutta”, kertoo FCG:n Projektijohtaja Mirjam Hyvönen.
Kolme tärkeää työvaihetta
Ilmastokestävyyden tarkastelu toteutettiin kolmen työvaiheen kautta. FCG:n monialainen asiantuntijatiimi hyödynsi laadullisia ja määrällisiä menetelmiä, paikkatietotarkasteluja sekä vaikutustenarviointia.
Kaava-analyysin jälkeen tehtiin ilmastoriskien analyysin sekä ilmastonmuutoksen hillinnän, luontoarvojen ja luonnon monimuotoisuuden tarkastelut sekä hiilinielutarkastelu.
”Yhteistyö FCG:n kanssa toimi mutkattomasti, aikataulut pitivät ja lopputulos oli enemmän kuin osasimme odottaakaan.”
Vaikka ilmastonmuutos on globaali ilmiö, sen suorat ja välilliset vaikutukset näkyvät paikallisesti mm. yleistyvinä sään ääri-ilmiöinä. Ilmastokestävyyttä on kyky hillitä ilmastonmuutosta ja sopeutua ilmastonmuutokseen. Näitä seikkoja voidaan huomioida ja toteuttaa paikallisella tasolla kaupunkisuunnittelun sekä eri tahojen yhteistyön keinoin.
Kolmannessa vaiheessa ehdotukset asemakaavan ilmastokestävyyden vahvistamiseksi koottiin työkalupakiksi. Pakki sisältää hillinnän, sopeutumisen ja luonnon monimuotoisuuden työkaluja.
Työkalut liittyvät esimerkiksi:
- luonnon monimuotoisuusarvioihin
- alueiden ja tonttien viherrakentamiseen
- rakennusmateriaaleihin
- tonttikohtaiseen energian keräämiseen
- vedenkierron muutoksiin ja hulevesien hallintaan
- kuumuuteen, tuuleen ja kosteuteen sopeutumiseen.
Lisäksi tarkastelussa tuotiin esiin kestävää elämäntapaa, laadukasta elinympäristöä ja kiertotaloutta tukevia näkökulmia. Työkalupakkia täydentää kaupungille luotu muistilista toimenpiteiden jalkauttamiseksi.
”Kävimme työn aikana FCG:n kanssa antoisia keskusteluita ja saimme lopputuloksena erittäin monipuolisen tarkistuslistan. Harjuniityn keskustan kaavamääräyksiä päivitetään selvityksen pohjalta ja tarkistuslista toimii hyvänä tukena tulevissakin asemakaavahankkeissa. Yhteistyö FCG:n kanssa toimi mutkattomasti, aikataulut pitivät ja lopputulos oli enemmän kuin osasimme odottaakaan”, Nurmioja summaa.