Kulttuuriyksikköjen digitiekarttoja neljälle kaupungille
Kulttuurin digitalisaation osaamiskeskus KUDOS-projekti on Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkien yhteiskehittämisen toimintamalli, jonka tavoitteena on kasvattaa kuntien kulttuuritoiminnan digikyvykkyyttä.
FCG oli mahdollistamassa tavoitteen saavuttamista kaupunkien kulttuuriyksiköille toteutettujen digitiekarttojen avulla. Aiemmin FCG on ollut toteuttamassa Kuopion ja Lahden kaupunkitasoisia digitiekarttoja, jollaiset löytyy myös Oulusta ja Jyväskylästä.
Digitalisaation edistämisen tiekartta on suunnitelma, miksi ja mitä digitalisoidaan, missä järjestyksessä ja millaisella aikataululla homma hoidetaan. Digitiekartta luo läpinäkyvyyttä, ohjaa toimintaa ja kehittämistä, nostaa esille digitalisaation mahdollisuuksia sekä lisää yhteistyötä ja yhdessä tekemistä. Onnistunut digitiekartta katsoo vahvasti eteenpäin, on tavoitteellinen, mutta samalla realistisesti toteutettava sekä helposti seurattava ja viestittävä. Valmistuttuaan digitiekartta on ylläpidettävä ja päivitettävä elävä asiakirja.
Digitiekarttoja voidaan toteuttaa useilla tasoilla. Isoa kuvaa ja ohjausta saadaan Suomen digitaalinen kompassi -tyylisistä valtakunnallisista linjauksista. Yhteen kokoavaa kokonaisnäkemystä kaupunkitasoisista digitiekartoista. Tarkempaa sisällöllistä pohdintaa palvelualue- tai toimialatasoisista digitiekartoista ja hyvinkin yksityiskohtaisiin konkreettisiin toimenpiteisiin menevistä palvelu- tai yksikkötasoisista digitiekartoista. Yhteistä näille kaikille on strategialähtöisyys ja strategiaa toimeenpaneva voima.
KUDOS-projektin digitiekarttatyön vaiheet
- Kulttuuripalveluiden digitaalisuuden nykytilanteen analyysi ja digikyvykkyyden mittaaminen (digitalisaatiokysely henkilöstölle)
- Tulevaisuuden palvelutarpeen ennakointia ja tavoitetilaa käsittelevät työpajat
- Toimialakohtaiset etätyöpajat 4kpl, toimialakohtaisen vision luominen museoille, orkestereille, teattereille ja yleisille kulttuuripalveluille
- Yhteinen läsnäolotyöpaja 1kpl, kulttuuripalveluiden yhteisen tavoitteen määrittäminen
- Ennakkotehtävät ja kulttuuriyksikkökohtaiset digitiekarttatyöpajat 2 X 15kpl
- Valmiit digitiekartat ja ohjeet käyttöönottoon
Kulttuuriyksiköiden digitiekarttojen sisällöt
- Saatesanat miksi ja miten digitalisaatiota kulttuuriyksikössä edistetään
- Kulttuuriyksikön digitalisaation edistämisen lähtötilanne ja tavoitetaso
- Kulttuuripalveluiden yhteinen tavoite ja toimialakohtainen visio
- Konkreettiset toimenpiteet (tavoitetason, tavoitteen ja vision saavuttamiseksi) sekä toimenpiteiden aikataulut ja vastuuhenkilöt
- Toimintamalli digitiekartan ylläpitämiseen ja edelleen kehittämiseen
Kaiken kaikkiaan FCG on ollut mukana yli viidenkymmenen organisaation digitiekarttojen toteuttamisessa ja lisää on valmistumassa tänäkin vuonna.
Kulttuuriyksikköjen digitiekarttojen toteuttavan tiimin muodostivat johtava konsultti ja asiakkuuspäällikkö Toni Auvinen sekä asiantuntijat Kirsi Siltala ja Samuli Manu FCG Finnish Consulting Group Oy:stä. Kaiken kaikkiaan FCG on ollut mukana yli viidenkymmenen organisaation digitiekarttojen toteuttamisessa ja lisää on valmistumassa tänäkin vuonna.