Asiakastarina

Kainuun hyvinvointialue: Talous- ja henkilöstöpalvelujen tuotantotapaselvitys

Kainuun hyvinvointialue päätti aluehallituksen toimeksiannosta selvittää tukipalvelujen tuottamisen erilaiset vaihtoehdot. Talous- ja henkilöstöpalvelujen osalta tuotantotapaselvityksestä vastasi FCG, joka oli toteuttanut vastaavan selvityksen Kainuun liitolle osana sote- ja maakuntauudistusta vuonna 2018. Tällä kertaa ulkopuolisten palveluntarjoajien rinnalle vertailuun nostettiin myös nykyinen ja pitkän historian omaava omana tuotantona tapahtuva toiminta. Lisäksi kysyttiin kokemuksia viiden muun hyvinvointialueen talous- ja henkilöstöpalvelujen tuotantotavoista.

FCG:n konsultit tekivät hienoa työtä ja saivat koottua asiaan liittyen kattavasti hyödyllistä tietoa, joka myös esiteltiin meille selkeästi. Projekti eteni suunnitelman mukaisesti joustavasti eteenpäin.

– Annastiina Pyy, Kainuun hyvinvointialue

Selvitystyössä haettiin vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Minkälaisia tuotantotapoja muilla hyvinvointialueilla on käytössä?
  • Minkälaisia kokemuksia niistä on syntynyt? Mitä etuja ja haittoja niissä on?
  • Miten palvelutuotanto missäkin mallissa käytännössä tapahtuu?
  • Miten valittu palvelumuoto vaikuttaa nykyisin käytössä oleviin prosesseihin?
  • Miten palvelujen kustannukset missäkin mallissa muodostuvat?
  • Miten palvelumallit hyödyntävät digitalisaatiota ja uutta teknologiaa?

Selvitystyö perustui tietopyyntöihin, sähköiseen kyselyyn, haastatteluihin ja asiantuntijatyöhön. Oman organisaation lisäksi selvityksessä kontaktoitiin valitut hyvinvointialueet sekä hyvinvointialueille talous- ja henkilöstöhallinnon sekä palkanlaskennan palveluja tarjoavia inhouse-yrityksiä. Selvitystyö käynnistettiin huhtikuussa ja loppuraportti luovutettiin asiakkaalle lokakuussa 2024. Selvitystyön toteuttamisesta vastasivat FCG:llä johtavat konsultit Toni Auvinen ja Sirpa Korhonen.

Yhteistyö asiakkaan ja konsulttien välillä onnistui erinomaisesti

”FCG:n konsultit tekivät hienoa työtä ja saivat koottua asiaan liittyen kattavasti hyödyllistä tietoa, joka myös esiteltiin meille selkeästi. Projekti eteni suunnitelman mukaisesti joustavasti eteenpäin. Aikataulutus ja työvaiheet esiteltiin ja toteutettiin hyvin. Myös yhteydenpito oli helppoa ja nopeaa. Projektin lopputulos ja kattava loppuraportti vastasi siihen tavoitteeseen minkä projektille asetettiin. Kiitos erinomaisesta yhteistyöstä, tästä on hyvä jatkaa pohdintoja tulevaan”, asiakkaan yhteyshenkilönä toiminut talouspäällikkö (va) Annastiina Pyy Kainuun hyvinvointialueelta kertoo.

”Selvitystyö oli erityisen mielenkiintoinen siitä syystä, että inhouse-rakenteisiin kohdistuu tällä hetkellä muutospaineita, jotka nousevat sekä nykylainsäädännöstä, että hallitusohjelman kirjauksiin perustuvasta lainsäädännön muutosvalmistelusta. Selvityksen toteutus sujui kaikin puolin hyvässä yhteistyössä hyvinvointialueen talous- ja henkilöstöpalvelujen asiantuntevan henkilöstön ja selvitystyön ohjausryhmän jäsenten kanssa. Toivomme, että selvitystyön tulokset auttavat Kainuun hyvinvointialuetta tekemään päätöksiä, jotka ovat oman toiminnan näkökulmasta mahdollisimman hyviä ja kestävät pitkälle tulevaisuuteen”, projektipäällikkönä toiminut johtava konsultti Toni Auvinen FCG:ltä sanoo.

Toni Auvinen
Toni Auvinen
Johtava konsultti & asiakkuuspäällikkö
Lähetä viesti