
Keusoten Kuntoutuskeskus: Yli vuosikymmenen menestyksekäs yhteistyö
Keusoten Kuntoutuskeskus, eli entinen Kiljavan sairaala on käyttänyt FCG:n edustamaa FIM®-toimintakyvyn ja avuntarpeen mittaria toimintarajoitteisille aikuisille vuodesta 2008 lähtien. Tämä mittari on ollut keskeinen työkalu sairaalan vaativassa moniammatillisessa kuntoutuksessa. FIM®-mittari auttaa sairaalaa arvioimaan kuntoutujantoimintakykyä ja avun tarvetta luotettavasti ja toistettavasti.
Keusoten Kuntoutuskeskuksessa arvioita FIM®-mittarilla tekevät sairaanhoitajat, lähihoitajat ja fysioterapeutit. Arviot tehdään kaikille kuntoutusosastojen kuntoutujille kuntoutuksen tulo- ja lähtövaiheessa sekä tarvittaessa kuntoutusjakson aikana. FIM-raporttia hyödyntää koko moniammatillinen tiimi ja lääkäri määrittää jakson päättyessä FIM®-mittarilla tehdyn arvion pohjalta jatkokuntoutustarpeet kotiin. Suurimmat arvioitavatsairausryhmät ovat aivoverenkiertohäiriöt, neurologiset sairaudet, lonkkamurtumat, nivelleikkaukset ja selkäsairaudet.
Toimintakyvyn mittari taipuu mittaamaan myös kuntoutuksen vaikuttavuutta
Yli 15 vuoden kokemus FIM®-mittarin käytöstä Keusoten Kuntoutuskeskuksessa on osoittanut sen olevan luotettava ja monipuolinen väline. FIM®-mittarilla kerättyä tietoa käytetään kuntoutujakohtaisessa työssä ja kuntoutuskeskuksen toiminnan raportoinnissa.
Mittaridataa on Keusotella käytetty paitsi toimintakyvyn ja avuntarpeen mittaamiseen, myös tiedolla johtamisen työkaluna. Selkeästi esitetty data tuo kuntoutuksen vaikuttavuutta esiin tehokkaasti. FIM®-mittarin sovellus RehabFIM antaa selkeästi havainnollistettavan toimintakyvyn eri osa-alueet erottelevan kuvion (kuva 1.), joka käydään yhdessä läpi kuntoutujan kanssa.

”Meille FIM®-mittari on erittäin tärkeä käytännön työmme tukena sekä myös vaikuttavuusarvioinnissa”, kertoo ylilääkäri Maiju Marttinen.
Tiedolla johtamisen laajaa raportointia tehdään neljännesvuosittain,jolloin tarkastellaan eri osastoilla kuntoutettujen saavuttamaa toimintakyvyn kehitystä jakson aikana FIM®-mittarilla arvioituna.
Lisäksi raportoidaan myös muita tietoja:
- sukupuoli
- ikäryhmä
- kotikunta
- vammaryhmä
- diagnoosi jakson pituus
- mistä kuntoutuja on tullut (esim. kotoa, osastolta)
- mihin kuntoutuja on kotiutunut/siirtynyt jatkohoitoon
Keusoten Kuntoutuskeskus suosittelee FIM®-mittaria yksiköihin, joissa on korkea vaatimustaso toimintakyvyn laaja-alaiselle arvioinnille ja tarvitaan työkalu, joka reagoi nopeisiinkin toimintakyvyn muutoksiin luotettavasti.
FIM®-mittari on tieteellisesti rakennettu, mutta käytännönläheinen väline, joka kuvaa erityisesti neurologisen ja monisairaan kuntoutujantoimintakykyä ja avun tarvetta. Sen käyttö edellyttää koulutusta ja perehdytystä, ja tarjoaa merkittäviä hyötyjä kuntoutuksen arvioinnissa.
”Se, että he eivät pelkästään käytä FIM®-mittaria kuntoutettaviensa toimintakyvyn arviointiin, vaan käyttävät sitä myös vaikuttavuusmittarina on upea ja meille FCG:lle tärkeä päätös”, kommentoi FIM®-mittaripalvelusta vastaava FCG:n erityisasiantuntija Auli Karttunen.
Keusoten Kuntoutuskeskus jatkaa FIM®-mittarin käyttöä. Keusotessa odotetaan innolla sen tuomia uusia mahdollisuuksia kuntoutuksen parantamiseksi ja kuntoutustyön johtamisessa.