Lähikuva maaperässä kasvavista nuorista vihreistä taimista, joissa on ohuet varret ja tuoreet lehdet. Kirkas luonnonvalo luo rauhallisen, toiveikkaan ilmapiirin, joka korostaa uutta kasvua ja elinvoimaa.
Asiakastarina

Pirkanmaan ELY-keskus: FCG on mukana laittamassa maaperää kuntoon!

FCG on jälleen valittu Pirkanmaan ELY-keskuksen Maaperä kuntoon -ohjelman puitesopimuskonsultiksi vuosille 2025–2027. Ohjelman päätavoitteena on saada pilaantuneiden maa-alueiden aiheuttamat merkittävät riskit terveydelle ja ympäristölle hallintaan kestävällä tavalla vuoteen 2040 mennessä. Uusi sopimuskausi jatkaa vuonna 2021 alkanutta yhteistyötä. FCG valikoitui kumppaniksi tavanomaisen kilpailutusprosessin kautta.

“Lähdemme uuteen puitesopimuskauteen innokkaina. Tämä on meille kiinnostava ja tärkeä yhteistyö. Teemme töitä ympäri Suomen, ja paikallistuntemuksemme on valtakunnallisessa hankkeessa etu. On mukava jatkaa hyvin sujunutta yhteistyötä,” kommentoi FCG:n Ympäristön kunnostuksen liiketoimintajohtaja Tuuli Aaltonen.

Maaperä kuntoon -ohjelman tavoitteena on tunnistaa valtakunnallisesti merkittävät, niin kutsutut isännättömät pilaantuneet alueet, joiden pilaajaa ei saada selville tai tavoiteta, tai joiden selvittäminen tai puhdistaminen olisi muulle taholle ilmeisen kohtuutonta. Ohjelma edistää ympäristön ja terveyden kannalta kiireellisten kohteiden selvittämistä ja puhdistamista, ja tavoitteena on saada alueiden mahdolliset riskit kestävällä tavalla hallintaan. Keväällä 2024 julkaistiin laaja FCG:n tuottama tietopaketti siitä, miten maaperän puhdistusmenetelmien ilmastovaikutuksia on mahdollista arvioida ja pienentää. Lue lisää hankkeesta täältä.

Maaperä ja pohjavesi voivat pilaantua toiminnassa, jossa käytetään, valmistetaan, käsitellään, kuljetetaan tai varastoidaan haitallisia aineita. Pilaantuminen voi johtua joko yksittäisestä onnettomuudesta ja vahingosta, tai pitkäaikaisista päästöistä, jotka kuuluvat tavanomaiseen toimintaan. Lisäksi ilman ja veden mukana alueen ulkopuolelta tuleva kuormitus tai alueelle muualta tuodut täyttömaat tai jätteet voivat pilata maaperän. Useimmilla tutkittavilla ja puhdistettavilla alueilla ympäristön pilaantuminen on tapahtunut vuosikymmeniä sitten.

Edellisen puitesopimuskauden aikana FCG:n tiimi työskenteli jopa 76 eri toimeksiannon parissa. Kohteet ovat olleet hyvin erilaisia – niitä on riittänyt Inarista Hankoon vaihtelevissa ympäristöissä. Tyypillinen kohde on esimerkiksi vanha jätetäyttöalue tai entinen ampumarata. Kohteissa toteutetaan aina pilaantuneisuustutkimukset eli arvioidaan maaperän pilaantuneisuus ja puhdistustarve. FCG on tehnyt kohteissa myös puhdistuksenvalvontaa. Kohteet sijaitsevat usein pohjavesialueilla, jolloin myös pohjaveden tila otetaan osaksi selvitystyötä.

Case Hangon Trollberget

Osana Maaperä kuntoon -ohjelmaa FCG toteutti Hangon Trollbergetin vanhan kaatopaikan alueella ympäristötutkimuksia kesä- ja syyskuussa 2024. Tutkimusten tarkoituksena on selvittää alueen maaperän, sedimentin, pinta- ja pohjaveden tila sekä arvioida kohteen pilaantuneisuus ja mahdollinen puhdistustarve.

Ympäristön kunnostuksen harjoittelija Joona Säppi oli projektissa mukana. Hänen opinnäytetyönsä aiheena on haitta-aineiden kulkeutuminen pilaantuneesta maasta Kaatopaikka on ollut toiminnassa 1966–1985. Tuolloin alueelle on tuotu esimerkiksi jäteöljyä ja öljynsekaisia jätevesiä.

”Tutkimuksen avulla saatiin tietoa haitta-ainepitoisuuksista maaperästä ja myös tärkeää tietoa siitä missä määrin haitta-aineet kulkeutuvat ravintokasveihin”, Säppi kommentoi.

Maaperänäytteet otettiin lapiokaivuna. Tutkimus toteutettiin ottamalla alueelta maaperä- ja ravintokasvinäytteitä esimerkiksi sienistä, puolukanvarvuista ja puolukoista. Näytteet lähetettiin laboratorioon analysoitaviksi. Tulosten perusteella alueen ravintokasveissa esiintyy erityisesti raskasmetalleja sellaisina pitoisuuksina, että niiden keräämistä alueella on syytä rajoittaa. Haitta-aineiden kertymisessä sieniin ja marjoihin sekä erilaisiin varpuihin todettiin kuitenkin merkittävää vaihtelua.

Emilia Pöyry
Emilia Pöyry
Johtava asiantuntija
Lähetä viesti
Joona Säppi
Joona Säppi
Ympäristöasiantuntija
Lähetä viesti
Tuuli Aaltonen
Tuuli Aaltonen
Liiketoimintajohtaja, Ympäristön kunnostus
Lähetä viesti